Akcijos 2009 metų vabzdys - gegužvabalis (Meloe) rezultatai

Šių metų pavasarį Lietuvos entomologų draugija, bendradarbiaudama su naujienų portalu „Delfi“, metų vabzdžio vardą suteikė vabalų gegužvabalių (Meloe) genčiai. Lietuvoje užregistruotos keturios šiai vabalų grupei priklausančios rūšys: Meloe violaceus, Meloe proscarabaeus, Meloe brevicollis, Meloe variegatus. Visų gegužvabalių lervutės yra priklausomos nuo solitarinių bičių, nes didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia besivystydamos jų lizduose.

Savo fiziologija ir elgsena išsiskiriančių vabalų radimo atvejai buvo užregistruoti visoje Lietuvos teritorijoje. Nepaisant to šių vabzdžių negalima vadinti dažnais. Gegužvabalių populiacijos dydį įtakoja solitarinių bičių populiacijos stabilumas. Vabalai aptinkami nuo balandžio iki birželio mėnesio pabaigos. Tai palyginus trumpas laiko tarpas per kurį sunku pastebėti pavienius individus.

Skandinavijos šalyse ir Britų salyne gegužvabalių populiacijos svyravimai stebimi jau daugelį metų. Ilgalaikiai tyrimai parodė, kad netrukus šių vabalų gali visai nebelikti. Švedijoje dėl aktyvios žemdirbystės, natūralių pievų mažėjimo bei per didelio tam tikrų trąšų kiekio dirvoje beveik išnyko solitarinių bičių lizdai kuriuose vystosi M. brevicollis lervos. Šalies vadovybė ėmėsi skubių veiksmų ir skyrė 120 000 eurų žemdirbystės nepaliestų ir gegužvabaliams vystytis tinkamų plotų apsaugai. Per vienerius metus Lietuvoje surinktų duomenų apie šių vabalų populiaciją ir pasiskirstymą šalyje nepakanka daryti išvadoms, kad gegužvabaliai nyksta. Abejonių nekyla tik dėl M. variegatus, nes akcijos metu nebuvo rastas nei vienos šios rūšies individas.
Iš viso akcijoje dalyvavę 28 dalyviai pateikė 32 gegužvabalio radybų anketas. Net 70% vabalų buvo rasta pievose bei pamiškėse, likę 30% sausuose pušynuose bei kirtavietėse.


AKCIJOS DALYVIŲ RADINIAI:

Meloe brevicollis
G. Gracijonas 1 egz.
S. Sinkevičius 2 egz.
L. Vaišvilas 1 egz.
K. Arlauskaitė 1 egz.
G. Švitra 1 egz.
D. Barčkutė 1 egz.
A. Aniulis 1 egz.

Meloe violaceus
V. Lilionytė 1 egz.
S. Balčiūnas 1 egz.
R. Savickienė 1 egz.
N. Budraitytė 1 egz.
M. Gribauskas 1egz.
M. Norkutė 1egz.
L. Didvalis 1 egz.
K. Grigaliūnaitė 1 egz.
G. Sidabrienė 1 egz.
G. Beviršis 1 egz.
E. Živatkauskas 1 egz.
D. Vainutis 1 egz.
B. Gliwa 2 egz.
A. Čeponis 1 egz.

Meloe proscarabaeus
D. Sungaila 2 egz.
A. Gedminas 1egz.
G. Sidabrienė 1 egz.
V. Gluoksnis 1 egz.
P. Smalskas 1 egz.
M. Vaznonis 1 egz.
G. Švitra 1 egz.

Net ir pasibaigus 2009-ųjų metų vabzdžio akcijai, Lietuvos entomologų draugija prašo ir toliau siųsti gegužvabalių radybų informaciją, tokiu būdu prisidedant prie retų vabalų apsaugos bei ištirtumo mūsų šalyje.

Akcijos pagrindu sudarytas pažintinis leidinys apie Lietuvoje aptinkamus gegužvabalius, kurį galima parsisiųsti čia: 

 

Free Joomla! templates by Engine Templates