2021 metų vabzdys - buksmedinis ugniukas

Buksmedinis ugniukas Cydalima perspectalis
G.Steiblio nuotrauka

Buksmedinis ugniukas Cydalima perspectalis (Walker, 1859) yra žinomas iš drėgnų subtropinių Rytų Azijos regionų, Indijos, Kinijos, Japonijos, Korėjos ir Tolimųjų  Rytų Rusijos. Į Europą pateko, kaip manoma, atvežant dekoratyvinius augalus. Šiuo metu buksmedinis ugniukas paplitęs beveik visoje Europoje. Sąrašą kasmet  papildo vis naujos valstybės ir naujos radvietės. 

Pirmą kartą Lietuvos teritorijoje buksmedinis ugniukas buvo aptiktas 2018 metais, Vilniaus rajone. Taigi nuo 2018  metų buksmedinio ugniuko arealas Lietuvoje sparčiai plečiasi.

Suaugusiųjų ugniukų sparnų ilgis siekia 30–45 mm. Galva ruda, kūnas dažniausiai baltas. Priekiniai sparnai balti su aplink esančiu storu, tamsiai rudu kraštu ir  būdinga balta dėme. Užpakaliniai sparnai balti, o išoriniame pakraštyje ta pati ruda juosta, kaip ir priekiniuose sparnuose. Rečiau pasitaikančioje spalvų variacijoje suaugėliai yra visiškai rudi, tačiau vis dėlto turi baltą priekinę sparno dėmę. Šviesiai žalioms lervoms būdingi juodi dryžiai su baltais taškeliais ir plaukeliais, bei blizgi juoda galva. Paskutinėje lervos stadijoje jos gali pasiekti iki 4 cm ilgį. Lėliukės yra nuo 1,5 iki 2,0 cm ilgio. Iš pradžių jos yra žalios su tamsiomis juostelėmis, nugarinėje dalyje, tačiau vystymosi pabaigoje tampa rudos. Lėliukės paprastai slepiasi balto šilko kokone, susuktame tarp lapų ir šakelių. Buksmedinio ugniuko suaugėliai skraido birželio – rugpjūčio mėnesiais. Augalai - šeimininkai yra Buxus genties augalai.

Laukiami rezultatai. Lietuvos Entomologų draugija tikisi, kad „2021 metų vabzdžio akcija“, padės surinkti daugiau duomenų apie šios rūšies plitimą ir pasiskirstymą Lietuvos teritorijoje. Metų pabaigoje visa informacija bus apibendrinta ir paskelbta Lietuvos entomologų draugijos leidinyje.

Informaciją apie Buksmedinį ugniuką (radimo vietą ir datą) prašome siųsti elektroniniu paštu adresu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. Būtinai prašome pridėti stebėto drugio nuotrauką, kad būtų galima įsitikinti, jog rūšis nustatyta teisingai.

Akcijos rezultatai: 

Akcijos metu surinkti duomenys paskelbti anglų kalba 2021 metų draugijos leidinyje, straipsnyje: Paulavičiūtė B. New data of the box tree moth Cydalima perspectalis (Walker, 1859) (Lepidoptera: Crambidae) - results of the insect of the year 2021 campaign:

 

Free Joomla! templates by Engine Templates